Geschiedenis

Kwekerij Ome Joop is een echt familiebedrijf en in der loop der jaren is er veel veranderd.  Lees hieronder het verhaal hoe wij zijn uitgegroeid tot een begrip in ’t Gooi en de Vechtstreek.

1850 – 1916

De familie Welle stamt uit een oud tuindersgeslacht. De overgrootvader van de huidige eigenaar, Joop Welle, werd geboren in 1850 in De Klomp, gemeente Weesp. Hij had daar een groentekwekerij en verkocht zijn producten met paard en wagen in Weesp. Joop’s grootvader werd geboren in 1882. Toen hij 12 jaar was ging hij bij zijn vader op de tuin werken. Joop z’n grootvader, moest alleen verder op de tuin toen hij slechts 18 jaar oud was, aangezien zijn vader stierf in 1900. Ook hij bracht zijn zelfgekweekte groente langs de mensen met paard en wagen.

1917 – 1950

In 1917 kwam er een groenteveiling in Hilversum. In plaats van de groentewagen kwam er een groentepraam. Deze boot bracht de groente naar de veiling in Hilversum aan de Beeresteinseweg. Van Weesp naar Hilversum met een trekschuit was eigenlijk veel te ver. Daarom kocht opa Welle twee hectare grond aan de Kromme Rade te Kortenhoef. Er werd een huis gebouwd en hij verhuisde met vrouw en inmiddels acht kinderen van Weesp naar Kortenhoef. Op deze plek is nu de Intratuin gevestigd. Cor Welle was één van de acht kinderen en was destijds drie jaar oud. (†2013, 92 jaar oud geworden). De kinderen Welle gingen naar de St. Antoniusschool aan de Kerklaan te Kortenhoef. Cor Welle ging met 14 jaar van school en ging bij zijn vader op de tuin werken. Opa Welle had inmiddels vijf zoons, die allemaal op zijn tuin werkten. Hij keek naar de toekomst voor zijn jongens en kocht in 1939 een perceel tuinbouwgrond, bos en water aan de Kromme Rade. Zo heeft opa Welle van 1939 tot 1950 twee groentebedrijven gehad met zijn vijf zoons en drie dochters. Daar zaten ook nog vijf zware oorlogsjaren tussen. Dit waren moeilijke jaren waarin de mensen van vroeg tot laat aan de deur klopten om een beetje groente te kopen of te ruilen. Ondanks dat het streng verboden was door de Duitsers, werd er in die jaren ook tabak gekweekt. Dit werd stiekem ergens achter op het land gedaan. Tabak was voor het gezin Welle een prachtig product als ruilmiddel voor wat vlees of suiker aangezien dat normaal gesproken alleen via een bon te verkrijgen was.

1951 – Heden

In 1966 stierf opa Welle op 85 jarige leeftijd. Het bedrijf ging over aan zijn vijf zoons. Ieder 1/5e deel. Cor Welle was toen 29 jaar oud en kreeg zijn deel waarop hij groente teelde. Cor trouwde in 1956 met Sjaan en Joop werd in 1959 geboren. In datzelfde jaar werden ook de eerste kassen gebouwd. Joop nam op z’n 17e het bedrijf samen met z’n zus Ria over. Hij was al een paar jaar bezig met het telen van zijn inmiddels beroemde perkplanten. Als 10-jarig jongetje had het al zijn interesses. Zijn vader vond het eigenlijk maar niets, al die planten. Hij vond dit eigenlijk maar luxe producten. Maar Joop zette door! Zus Ria kreeg een zoon en Joop werd Ome Joop. Met al die ooms Welle op een rij werd op de Kromme Rade gezocht naar een onderscheiding. Het werd toen ‘Kwekerij Ome Joop’. Ria en haar man Gerard zijn sinds 2000 uit de kwekerij. Joop en zijn vrouw Eveline zetten samen de kwekerij voort met hun personeel.

De kwekerij is zo’n twee hectare groot en gespecialiseerd in perkplanten, violen en lelies. Tevens verkopen wij in december kerstbomen.