Geschiedenis

Kwekerij Ome Joop is een echt familiebedrijf en in der loop der jaren is er veel veranderd.  Lees hieronder het verhaal hoe wij zijn uitgegroeid tot een begrip in ’t Gooi en de Vechtstreek.

1850 – 1916

De familie Welle stamt uit een oud tuindersgeslacht. De overgrootvader van de huidige eigenaar, Joop Welle, werd geboren in 1850 in De Klomp, gemeente Weesp. Hij had daar een groentekwekerij en verkocht zijn producten met paard en wagen in Weesp. Joop’s grootvader werd geboren in 1882. Toen hij 12 jaar was ging hij bij zijn vader op de tuin werken. Joop z’n grootvader, moest alleen verder op de tuin toen hij slechts 18 jaar oud was, aangezien zijn vader stierf in 1900. Ook hij bracht zijn zelfgekweekte groente langs de mensen met paard en wagen.

1917 – 1950

In 1917 kwam er een groenteveiling in Hilversum. In plaats van de groentewagen kwam er een groentepraam. Deze boot bracht de groente naar de veiling in Hilversum aan de Beeresteinseweg. Van Weesp naar Hilversum met een trekschuit was eigenlijk veel te ver. Daarom kocht opa Welle twee hectare grond aan de Kromme Rade te Kortenhoef. Er werd een huis gebouwd en hij verhuisde met vrouw en inmiddels acht kinderen van Weesp naar Kortenhoef. Op deze plek is nu de Intratuin gevestigd. Cor Welle was één van de acht kinderen en was destijds drie jaar oud. Cor Welle ging op zijn veertiende van school en ging bij zijn vader op de tuin werken. In 1939 kocht de opa van Joop een perceel tuinbouwgrond, bos en water aan de Kromme Rade. Zo heeft opa Welle van 1939 tot 1950 twee groentebedrijven gehad met zijn vijf zoons en drie dochters.

1951 – 2000

In 1966 stierf opa Welle op 85 jarige leeftijd. Het bedrijf ging over aan zijn vijf zoons. Cor Welle was toen 29 jaar oud en kreeg zijn deel waarop hij groente teelde. Cor trouwde in 1956 met Sjaan en in 1959 werd zoon Joop geboren. In datzelfde jaar werden ook de eerste kassen gebouwd. Joop nam op zijn 17e het bedrijf over samen met zijn zus Ria. Met al die ooms Welle op een rij op de Kromme Rade wilden Joop en Ria zich onderscheiden. Zus Ria kreeg een zoon en Joop werd Ome Joop. Het werd toen ‘Kwekerij Ome Joop’. Ria en haar man Gerard zijn sinds 2000 uit de kwekerij. 

2001 – 2019

Joop en zijn vrouw Eveline zetten de kwekerij samen voort. Onder 12.000 m2 aan kassen ligt de focus op perkplanten, vaste planten, violen en kerstbomen. 

2019 – heden

In 2019 is Eveline overleden. Sindsdien runt Joop samen met zijn drie kinderen: Stefan, Tamara en Renate de kwekerij. Een echt familiebedrijf dus! Samen met een trouw team werken zij aan verjonging en groei van het bedrijf en streven continu naar de beste kwaliteit van de planten.